Paslanmaz çelik temizliği için organik ve kimyasal temizlik yöntemleri bulunmaktadır. Bu yazıda paslanmaz çelik(inox) yüzeylerin temizliği ve bakımı için yapmanız gerekenleri anlattık.
Paslanmaz Çelik = Inox = Krom Makalede 3 kelime de aynı anlamda kullanılmıştır.
İçindekiler
Paslanmaz Çelik Kimyasal Temizleyiciler
Çelikleri temizlemek için kullanılacak deterjan çeşitlerini anlattık. Ayrıca paslanmaz çeliklere zarar verecek kimyasal ürünleri de anlattık.
Sıvı Bulaşık Deterjanıyla Çelikler Temizlenir mi?
Evet, elde yıkama deterjanlarıyla çeliklerin temizliğini yapabilirsiniz. Cif, prill, fairy, bingo ve amway gibi sıvı deterjanlarla inox(paslanmaz çelik) bulaşıklar yıkayabilirsiniz. Ayrıca krom tezgah ve ocak gibi yüzey temizliği yapmak için de uygundur.
Inox çelik ürünlerinizi temizlerken çok amaçlı bulaşık deterjanlarını kullanabilirsiniz.
Toz Bulaşık Deterjanıyla Paslanmaz Çelikler Temizlenir mi?
Toz halindeki bulaşık deterjanları paslanmaz çelikler üzerinde çizilme yapabilmektedir. Mümkün olduğunca toz deterjan yerine sıvı deterjanları öneririz.
Paslanmaz Çelik Yağlar Nasıl Temizlenir?
Yağ sökücü kullanmadan önce krem temizleyiciler(cif gibi) kullanabilirsiniz. Genellikle bu tür ürünler yeterli olmaktadır. Krem temizleyiciler işinizi görmezse yağ sökücü kullanabilirsiniz.
Tencere, ocak gibi çeliklerde biriken yağların temizlenmesi zordur. Normal sıvı deterjanlar her zaman işe yaramazlar. Paslanmaz çeliklerde biriken yağları çözmek için yağ sökücü kullanabilirsiniz.
Çeliklerde biriken yağları temizlemek için, çok yoğun olmayan yağ sökücüleri kullanabilirsiniz. Piyasada satılan porçöz, cif, cillit bang gibi yağ sökücüler tercih edilebilir.
Önemli Not: Yağ birikintileri için bulaşık teli kullanıyorsanız, kullandığınız telin paslanmaz çelik olmasına özen gösteriniz. Paslanmaz olmayan bulaşık telleri, tencerenizde neden olduğu kılcal çizikler ilerleyen zamanda tencerenin paslanmaz özelliğini azaltabilir.
Not2: Yağ sökücü kullanmadan önce açıklamasını okumanızı öneririz. Yağ sökücüler içerdiği kimyasal maddelere göre farklı kullanılabilir. Yağ çözücüyü kullanmadan önce paketinde uyarılar dikkate alınmalıdır.
Deterjan Kullanmadan Paslanmaz Çelik Temizliği
Bazıl kişiler deterjan yerine alternatif temizlik ürünleri tercih etmektedir. Paslanmaz çelik temizliğinde kullanılabilen bazı kimyasal olmayan malzemeler mevcuttur. Deterjan kullanmadan da birçok kir ve lekeyi çıkarmak mümkündür. Yazının devamında “organik temizleyiciler kullanarak inox yüzeyleri nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Çeliklerde biriken Kireç Lekeleri Nasıl Çıkarılır?
Çelikler üzerinde biriken kireç lekelerini çıkarmak için sirke ve su kullanabilirsiniz. Kireçli yüzeylere %25 sirke – %75 su karışımı yaparak uygulayabilirsiniz.
Uygulayacağınız bu karışımı biraz beklettikten sonra yıkayıp durulayın. Duruladıktan sonra kurulamayı unutmayın. Kurulanmayan bölgelerde tortu oluşumu olabilmektedir.
Sirke kokusunun önüne geçmek için biraz limon tuzu kullanabilirsiniz.
Çelik Tenceredeki Çay Kalıntıları Nasıl Temizlenir?
Inox yüzeylerde ve demliklerde biriken çay lekeleri temizlemek için Çamasır sodası(sodyum karbonat) kullanabilirsiniz. Çamaşır sodasını bir bez yardımıyla uygulayın ve sonra kurulayın.
İlginizi çekebilir: Gastronom Küvet Ölçüleri
Inox Yüzeylerdeki Kahve Lekesi Nasıl Temizlenir?
Inox(çelik) yüzeylerdeki kahve lekelerinş çıkarmak için karbonat(kabartma tozu) kullanabilirsiniz. Önceden kaynatmış olduğunuz suya bir miktar karbonat ekleyin.
Hazırlamış olduğunuz karışımı 10-15 dakika boyunca kahve lekesi olan bölgede bekletin. 15 dakika sonra yıkayın ve ardından kurulamayı unutmayın.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Zeytinyağı İle Paslanmaz Çelik Temizliği
Özellikle fırın, buzdolabı gibi yüzeylerde zeytinyağı ile temizlik yapılabilir. Çok kirli olmayan yüzeylerde bu yöntem kullanılabilir. Yumuşak bir beze biraz zeytinyağı dökerek silebilirsiniz.
Zeytinyağı ile temizlik yaparak parmak izlerini silmiş olacaksınız ve paslanmaz çeliğin ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz.
Çamaşır Suyu Paslanmaz Çeliğe Zarar Verir mi?
Çelikler paslanmaya karşı oldukça dayanıklıdır ancak bazı kimyasallar çeliğin yapısını bozabilir. Çamaşır suyu da paslanmaz çeliğe zarar veren kimyasallardan birisidir.
Çamaşır suyu paslanmaz çelikler üzerinde siyah lekeler yapmaktadır. Bu lekeler ilerleyen zamanlarda çeliğe zarar verip paslanmasına sebep olabilir.
Çelikleri temizlerken çamaşır suyunu kullanmayın, eğer kullanmışsanız hemen yıkayın ve yumuşak bir bezle kurulayın.
Yine de bu ürünleri kullanmak isterseniz mutlaka belirtilen şekilde suyla karıştırınız ve uzun süre temastan kaçınınız. Ardından hemen yıkayıp kurulayın. Sulandırılmış çamaşır suyunu koklamayın, bu durum sizi zehirleyebilir.
Paslanmaz Çeliğe Zarar Veren Kimyasallar
Çamaşır suyu haricinde çeliklere zarar veren başka kimyasallar vardır. Paslanmaz çeliğe zarar veren elementleri ve kimyasalları aşağıda listeledik:
- Tuz Ruhu
- Tuz, sofra tuzu, deniz tuzu
- Sıradan ovma telleri(paslanmaz çelik olmayan teller)
- Klorür içeren temizleyiciler
- Gübre gibi azot içerisin maddeler
- Çamaşır suyu
- Asitli diğer maddeler
Kaynakça
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/302877
https://www.worldstainless.org/Files/issf/non-image-files/PDF/Euro_Inox/Cleaning_steel_home_TR.pdf
https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a25160/cleaning-stainless-steel/