İçindekiler
Gıda Güvenliği Nedir?
Gıda güvenliği, gıdadan bulaşabilecek hastalıkları engelleyerek, gıdaların işlenmesi ve depolanmasını içeren bilimsel bir alandır.
Yemeğin tarladan sofraya gelinceye kadar geçtiği adımlarda gıda güvenliği tedbirleri oldukça önem arz etmektedir. Risk olarak görülebilen önemli sağlık tehlikelerini önlemek için kontrol edilmesi gereken bir takım rutinler vardır. Bu nedenle de işletmeler tüketicilerin zarar görmelerini engellemek açısından, gıda güvenliği konusunda çeşitli tedbirler almaktadır. Bu tedbirler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
- Gıdaları insanlar, hayvanlar ve çeşitli parazitlerin neden olduğu virüs/bakteri gibi kirlilikten korumak.
- Pişirilmiş gıdalardaki kirliliği önlemek için, çiğ ve pişmiş gıdaların birbiri ile temas etmesini engellemek.
- Virüs ve bakterileri yok etmek için, gıdaları uygun sıcaklıkta ve uygun zamanlama yaparak pişirmek.
- Gıdaları yapılarına uygun sıcaklıkta saklamak.
- Gıda ham maddelerini ve suyu korumak.
- Gıdaya uygun endüstriyel mutfak ekipmanları
Mutfak ekipmanlarının gıda güvenliğindeki yeri
Gıda güvenliği için alınan tedbirlerde bahsedildiği gibi endüstriyel mutfak ekipmanları kullanmak önemlidir.
Aynı zamanda, herhangi bir şekilde rastgele alınan değil, kaliteli, hijyenik ve dayanıklı endüstriyel mutfak ekipmanları kullanmak gerekmektedir. Çünkü doğru muhafaza edilmeyen gıdalar çok çabuk bozulmaktadır.
Endüstriyel mutfak ekipmanları
Bu sebeple, soğuk muhafaza edilmesi gereken gıdalar için, endüstriyel alanda kullanıma uygun iyi bir buzdolabı kullanmak gerekmektedir. Ayrıca doğru pişirilmiş gıda için endüstriyel mutfak ocakları ve ızgaralar oldukça önemlidir. Sıcak servis edilmesi gereken, pişirilen gıdaların ise, sunuma kadar soğumaması için benmari servis tezgahları kullanılmalıdır.
Yemek pişirmek kadar bir diğer önemli konu da, pişirilen yemeğin misafirlere servis edilmesidir. Yemeklerin yeterince hijyenik servis edilebilmesi için de, sunulan tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak vb. iyi temizlenmiş olması gerekmektedir. Bunun içinde endüstriyel mutfak bulaşık makineleri kaliteli tercih edilmelidir. Çünkü iyi seçilmeyen bulaşık makineleri, gereçlerde deterjan kalıntısı bırakabilmektedir. Bunların yanı sıra, kuru gıdaları yapılarına uygun sıcaklıkta saklamak için kesinlikle endüstriyel mutfak dolapları kullanılmalıdır. Aksi halde gıdalar nem, koku gibi etmenlerden etkilenerek bozulur. Bu da etkin bir zehre dönüşerek insan sağlığını tehdit eder. Bu ve bunun gibi olumsuz durumların önüne geçmek adına endüstriyel mutfaklarda gıda güvenliği kontrol sistemleri kullanılmaktadır. Bunun içinde işletmelerin, bazı sertifikalara sahip olmaları gerekmektedir.
Gıda Güvenliği Sertifikaları
Gıdaların üretilmesi ve satılması için devletlerin zorunlu tuttuğu birtakım sertifikalar vardır. Bu sertifikalar çeşitlerine göre farklı amaçlardadır. Bazı sertifikalar gıdanın hammaddesi, üretim koşulları, hijyenik olması gibi farklı amaçlarda çeşitli sertifika çeşitleri mevcuttur. Günümüzde geçerliliği en fazla olan sertifika ise ISO 22000 Gıda Güvenliği sertifikasıdır.
Gıda güvenliği için alınması gereken sertifikalar nelerdir?
Endüstriyel gıda işletmeleri için çeşitli kriterlere uyma konusunda bir takım sertifikasyon programları bulunmaktadır. Bu sertifikalara sahip olmak için ise aşağıdaki sistemlerin kurallarına uygun olmak gerekmektedir. Bu sistemler şunlardır:
- ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi : iso.org ingilizce
- BRC Food Gıda Güvenliği Sistemi (eski)
- Tehlike Analizi Sistemi (HACCP) (eski)
- Helal Gıda Standartları Sistemi
Tabi ki bu sistemlerden başarılı olmak için, öncelikle gıdanın doğru muhafazası için endüstriyel mutfak ekipmanları kullanımında özenli davranmak gerekmektedir. Bu nedenle bizlerde, Çelebi endüstriyel mutfak olarak ürünlerimizi gıda güvenliği sistemlerine uygun olarak üretmekteyiz. Gıdalarınız artık bizimle güvende.
Bkz : Gıda Güvenliği(Vikipedi)
Çok güzel ve faydalı bir yazı.. Paylaştığınız için teşekkürler..