Endüstriyel mutfak firmaları, inşaat halindeki mutfakların yerleşim projelerini çizerek müşterilerine yol gösterir. Tesisat işleri de bu projeler yardımıyla sorunsuz yapılabilir.
Not : Endüstriyel mutfak firmaları inşaat-mühendislik işleri yapmaz. Sadece tesisat yerlerini belirleyen tesisat projesi çizer ve yerleşim projeleriyle müşterilerine yol gösterir. Daha sonra çizilen yerleşim projesine göre mutfak ekipmanları imalatı yapılır.
İçindekiler
Mutfak Bölmeleri Ölçülendirme
Endüstriyel mutfak firmaları inşaatı bitmek üzere olan mutfaklara giderek inceleme yaparlar. Mutfağın büyüklüğüne ve kullanım amacına uygun şekilde müşterilerine yön verir.
Mutfağın bölümleri, firmalar tarafından çizilen ölçülendirme projeleri ile belirlenir. Bu doğrultuda müşteri ve inşaat firması bölme duvarlarını örer. Bu projelerde hem mutfaktaki bölümlerin yerleri belirlenir hem de su ızgaralarının yerleri belirlenmiş olur.
Su ızgaraları için belirlenen alanlara şap atılmadan önce tesisat çekilir. Müşteriler çizilen bu proje doğrultusunda inşaatı bitirir.
Yemekhane Mutfak Yerleşimi
Yemekhanelerde mutfağın kısımlarını gösteren projelere Mutfak Projesi denir. Hazırlık, pişirme, depo, bulaşık gibi mutfak bölmelerini belirtir ve bu bölmelerdeki mutfak malzemelerini gösterir. Mutfağın inşaatını bitmeden önce projeler çizilir. Endüstriyel mutfak firmaları proje doğrultusunda müşterilere mutfağın bitmiş hali hakkında fikir verir.
Mutfak yerleşim planları aynı zamanda tesisat, fayans, gider işlerine de referans olur. Çizilen projeye göre ince inşaat işçilikleri yapılır(bu işler endüstriyel mutfak firmalarına ait değildir).
Tesisat Yerleri
Unutmayın endüstriyel mutfak firmaları inşaat işleri yapmaz. Sadece mutfakların yerleşimi konusunda müşterilerine yol gösterir.
Mutfaklarda elektrik, temiz su, pis su, doğalgaz gibi çeşitli tesisatlar yapılmaktadır. Bu tesisatlar çizilen yerleşim projesine uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin x konumuna bulaşık makinesi konulacaksa buraya elektrik, su ve gider tesisatları çekilmelidir. Mutfak firmaları yerleşim projesine göre yapılması gereken tesisatları da müşteriye ve inşaat firmasına bildirir.
Mutfak elektrik tesisatı
Mutfaklarda fırın, buzdolabı, ısıtma ekipmanları gibi birçok ekipman elektrikle çalışır. Bu cihazların bazıları 220V ev elektriği ile bazıları da 380V üç fazlı elektrik ile çalışır. Proje üzerinde hangi alana nasıl bir elektrik tesisatı çekilmesi gerektiği elektrik tesisat projeleri ile belirlenir. Cihazların ihtiyacı olduğu elektrik hatları buna göre çekilmelidir.
Mutfak gaz tesisatı
Pişirme ekipmanları gaz ile çalışmaktadır. Mutfağın pişirme bölümüne her cihaza ayrı ayrı doğalgaz ve tüp gaz tesisatı çekilir. Fırın, ocak, kuzine vb. her cihaz doğalgaz ile çalışmaktadır. Malzemelerin yerleşimine göre tesisat çekilir.
Mutfak su tesisatı
Yemekhanelerde temiz su ve gider tesisatları hemen her yerde kullanılmaktadır. Temizlik için, yemek pişirmek için, bulaşık yıkamak için suya ihtiyaç vardır. Eviyeli tezgahlara temiz su ve pis su tesisatı, davlumbazlara temiz su tesisatı(altındaki ocaklara su koymak için) çekilir. Mutfağın çeşitli yerlerine temizlik yapmak için temiz su tesisatı çekilir. Ayrıca yangın tesisatı da buraya bağlanabilir.
Kafamıza göre mutfak bölmesi yaptırdık sonra pişman olduk duvarları tekrar yıkıp düzeltmek zorunda kaldık