Ücretsiz proje çizme programları zaman zaman herkesin ihtiyacı olan çizim programlarıdır. Piyasada proje çizmek için kullanılan çeşitli amaçlara uygun programlar mevcuttur. Bu programların çoğu ücretli satılıyor. Sizlere bu makalemde ücretsiz ve kaliteli çizimler yapabileceğiniz ücretsiz programları listeledim.
Piyasada proje çizmek için kullanılan birçok ücretli ve ücretsiz yazılım vardır. Autocad, solidworks, catia gibi programlar oldukça bilinen programlardır. Fakat bu programların lisans ücretleri oldukça pahalıdır. Ayrıca çok profesyonel amaçlı kullanım için bir program işinizi görmeyebilir. Örneğin autocad 2 boyutlu çizimler için çok kullanışlıdır, solidworks makine parçaları çizmek için idealdir, catia yüzey modelleme gibi işler için oldukça iyidir. Veya diğer ücretli yazılımların da kendine göre belirgin özellikleri vardır. He bu demek değildir ki Autocad’te makine parçası çizemezsiniz, tabi ki çizersiniz ancak verimlilik olarak her programın kullanım amacı farklıdır. Bu programlara lisans ücreti ödemeden, kalite ve ücretsiz kullanabileceğiniz çizim programlarını sizler için listeledik.
CAD : Bilgisayar Destekli Çizim
CAM : Bilgisayar Destekli Üretim
İçindekiler
- 1 QCad
- 2 Freecad
- 3 Librecad 2 Boyutlu Ücretsiz Çizim Programı
- 4 SolidWorks Alternatifi Ücretsiz Program: OnShape
- 5 Sketchup
- 6 Ücretsiz Elektrik Çizim Programları
- 7 Ücretsiz Autocad Öğrenci Lisansı (Yasal)
- 8 Ücretsiz Ev Çizme Programı Programı: Sweet Home 3D
- 9 3 Boyutlu Online Ev Çizim Programı : Planner5D
- 10 Örnek 2B Projeler
- 11 Autocad öğrenci lisansı ücretli mi
QCad
QCAD, 2 boyutlu çizimler yapmak için oldukça kullanışlı bir CAD yazılımıdır. İnşaat projeleri, yerleşim planları gibi kroki çizimleri için çok pratik bir programdır. Windows, Linux ve MacOSX işletim sistmeleri için uyumludur. Profesyonel(ücretli) versiyonda Autocad dosyalarını(dxf, dwg) bu programda açıp düzenleyebilirsiniz. Açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Qcad ile teknik resim çizim programı olarak kullanabilirsiniz.
Ayrıca lazer, punch gibi makineler için CAM modulü de mevcut, yalnız bu özellik için ücret ödemeniz gerekli.
Lazer ve Plazma Farkı Nedir?
Qcad başlıca bzellikleri
- Autocad dosyaları ile çalışma (dxf) – ücretli sürümde
- Katmanlı çalışma imkanı
- Bloklar oluşturma ve kullanma
- Komut satırı
- Düşük donanımlı bilgisayarlara uygun
QCAD İndir – Ücretsiz sürümünü indirmek için linkteki sayfanın altına bakınız.
Freecad
Efsane programlarımızdan bir tanesi de FREECAD.. Hem 2 boyutlu hem de 3 boyutlu çizim yapabilirsiniz. Linux, Windows ve MacOS işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz. Açık kaynak kodlu bir yazılımdır, hatta Python dili ile kod yazarak çizim yapılabilir. Autocad alternatifi ücretsiz en iyi programlardan birisi olarak gösterilmektedir.
Ücretsiz CAM özelliği ile parçalarınızın G kodunu çıkararak CNC tezgahlarda üretime verebilirsiniz. Basit ve kullanışlı olan FREECAD’e şans vermenizi öneririm.
Freecad başlıca özellikleri
- Teknik resim çıkarma
- Autocad dosya formatı ile çalışma (dxf)
- 3 boyutlu parametrik çizim
- CAM ile imalat (G kodu)
- Robotik simülasyon
- Mimari çizim özellikleri
Freecad Nasıl Kullanılır? Video Dersleri
Ücretsiz freecad kullanım videolarını sizler için araştırdık. Aşağıda farklı hocaların anlatımıyla freecad video derslerini bulabilirsiniz.
Librecad 2 Boyutlu Ücretsiz Çizim Programı
“Tamamen ve tamamen ücretsiz“. Bu slogan Librecad‘in web sitesinden yer alıyor. Librecad de açık kaynak kodlu geliştirmeye her zaman açık bir yazılım. Siz de indirip ücretsiz kullanabilirsiniz.
2 boyutlu çizimler yapmanıza olanak veriyor. Şimdilik 3 boyutlu çizim desteği mevcut değil. Ancak açık kaynak olması ve geniş bir topluluğa sahip olması sayesinde 2 boyutlu proje çizimi işlerinde aradığınız bir çok özelliği Librecad programında bulabileceksiniz. Autocad alternatifi ücretsiz çizim program arıyorsanız Librecad’i inceleyebilirsiniz.
Librecad başlıca özellikleri
- Katmanlı çizim yapma(layer vs.)
- Kitaplık (bloklar)
- dwg açıp görüntülemek
- libredwg ile düzenleme yapabilirsiniz
- Türkçe dil seçeneği
- Komut satırı özelliği
LibreOffice Ücretsiz Ofis Yazılımı
Ücretsiz ofis programları arayışınız varsa LibreOffice sizin için iyi bir alternatif olabilir. LibreOffice yazılımları bünyesinde Word, Excel, Powerpoint gibi özellikleri barındırmaktadır.
LibreOffice programları Windows, Linux ve Mac işletim sistemlerinde çalışabilmektedir. Microsoft ofis dosyalarınızı Libre üzerinde düzenleyebilirsiniz. Libre üzerinde oluşturduğunuz dosyaları word, excel, powerpoint uzantılarında kaydedebilirsiniz.
SolidWorks Alternatifi Ücretsiz Program: OnShape
Özellikle makine sanayide katı model çizimler için SolidWorks programı aktif olarak kullanılmaktadır. SolidWorks programı maalesef ciddi ücretler ile lisanslanabilen bir program hatta öğrenci sürümü bile ücretli. Peki SolidWorks alternatifi ücretsiz 3D proje programı var mı? Evet, OnShape programı ücretli ve ücretsiz versiyonları ile SolidWorks alternatifi güzel bir programdır.
OnShape bulut tabanlı çalışma özelliğine sahiptir, bu sayede çalışmalarınızı başka cihazda devam etme özelliği mevcuttur. Programın ücretsiz versiyonu ticari kullanıma uygun değildir. Ücretsiz sürümde dosyalarınız herkes tarafından görünebilir. Bu durumu bilerek işlem yapmanızı öneririz. OnShape’in daha gelişmiş bir öğrenci sürümü de mevcuttur. Okul bilgileriniz ile öğrenci lisansı alabilirsiniz.
Sketchup
Sketcup, 3 boyutlu modelleme yapanların sıklıkla tercih ettiği programlar arasındadır. Basit arayüzü sayesinden öğrenmesi ve kullanması oldukça kolaydır. Başta bina, inşaat yapıları olmak üzere aklınıza gelen hemen her şeyin 3 boyutlu modellemesini yapabilirsiniz. Ayrıca bazı sürümlerinde direk olarak tarayıcı üzerinden programı kullanabilirsiniz.
Bu programın ücretsiz ve ücretli seçenekleri mevcuttur. Web sitesinden bu detaylara erişebilirsiniz. Eğer üniversitelerin öğrencilerine sağlamış olduğu Google G Suite veya Microsoft Office 365 hesabınız varsa programın pro sürümünü ücretsiz kullanabilirsiniz.
SketchUp başlıca özellikleri
- Kolay arayüz
- Ücretsiz sürümde çoğu özellikleri kullanma
- Tarayıcıdan çalıştırabilme
- 3 boyutlu yazıcılarla uyum
- Güneş, gölge analizi(ışıklandırma)
Fabrika mutfak ekipmanları üretimi
Ücretsiz Elektrik Çizim Programları
Ücretsiz ve açık kaynaklı elektrik programları. Bu programlar açık kaynak kodlu ve lisanslıdır. Kullanımında yasal olarak herhangi bir sorun yoktur.
Elektronik Baskı Programı: Kicad
Kicad açık kaynak kodlu bir çizim programıdır. Bu program ile genellikle elektronik baskı devrelerin(PCB) çizimi yapılmaktadır. Çizdiğiniz elektronik devrelerin 3 boyutlu çıktısını(render) alabilirsiniz.
Kicad başlıca özellikleri
- Elektronik baskı devresi çizmek
- EDA 3B render özelliği
- Tüm platformlarda çalışma özelliği
- Açık kaynak kodlu
FreePCB Elektrik Çizim Programı
FreePcb programı Windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır ve açık kaynak kodludur. FreePcb kullanması ve öğrenmesi kolay elektrik programlarından birisidir. Bu program web tabanlı FreeRoute oto yönlendiricisini kullanmaktadır.
FreePcb Özellikleri
- 60×60 inç büyüklüğünde kart çizme özelliği vardır.
- Hem inç hem de metrik ölçü sistemiyle çalışma imkanı sağlamaktadır.
- PADS-PCB netlistlerini içeri aktarabilirsiniz.
- Tasarımlar kural denetleyici mevcuttur.
- Footprint için dahili düzenleyicisi mevcuttur.
FreePcb İndir
FreePcb indirme linki: https://www.freepcb.com/
Ücretsiz Autocad Öğrenci Lisansı (Yasal)
Eğer @edu.tr uzantılı bir e-posta hesabınız varsa Autocad’i eğitim amaçlı ücretsiz kullanmanız mümkün. Aşağıdaki linke tıklayarak Autodesk(Autocad’in sahibi) web sitesine giderek bir hesap oluşturun. Üniversite uzantılı e-posta adresinizle kayıt olduğunuz taktirde aktif öğrenci olduğunuzu teyit etmek için öğrenci kimlik kartının fotoğrafı, transkript ve öğrenci belgesi isteyebilir. Bu belgeleri girdikten sonra hesabınız en geç birkaç gün içinde onaylanabilir.
Hesabınız onaylandıktan sonra başta Autocad olmak üzere Autodesk ürünlerin bir çoğunu ücretsiz olarak eğitim amaçlı kullanabilirsiniz.
ÇOK ÖNEMLİ NOT : Autocad öğrenci lisanslı ürünleri iş yerinde kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz. Autocad aksi bir durumu tespit ederse sorumluluk size aittir.
Ücretsiz Ev Çizme Programı Programı: Sweet Home 3D
Sweet Home 3D ücretsiz ev planı çizebileceğiniz bir programdır. Bu program profesyonel mimari çizimler yapabilmenize imkan sağlamaktadır. Programın içinde bulunan çizim araçlarıyla sıfırdan bina iskeleti çizebilirsiniz. Duvar ölçüleri, kalınlıkları ve rengini istediğiniz gibi ayarlamak mümkündür.
Sweet Home 3D programında yüzlerce hazır çizim bulunmaktadır. Hazır çizimler sayesinde odalarınızın içerisini istediğiniz mobilya ile yerleştirmek mümkündür. Koltuk, masa, dolap, lamba, halı gibi çok farklı çizimler mevcuttur.
Sweet Home 3D ile Render Alabilirsiniz
Çizimlerinizi 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak çıktı alabilirsiniz. Özellikle yap-sat işi yapan müteahhitler bu programı çok kullanmaktadır. Temelden daire satışı yapan müteahhitler bu program sayesinde müşterilerine 3 boyutlu ev yerleşimi göstermiş olurlar.
Program içerisinde resim ve videolu render alma imkanınız bulunmaktadır. Üst görünüm yerleşimleri katalog için kullanabilirsiniz. 3 boyutlu kesit render almak da mümkündür. Ayrıca video animasyon ile odaların içerisini gösteren video çıktısı almak da mümkündür.
Sweet Home 3D Hazır Bloklar(Mobilyalar)
Programın içerisinde onlarca hazır çizimler bulunmaktadır. Bu çizimler sayesinde koltuk takımı, mobilya, masa, sandalye gibi hazır çizimleri sürükle bırak yapabilirsiniz. Kullandığınız hazır objelerin rengini değiştirmek mümkündür. Ayrıca objelerin boyutlarını değiştirebilirsiniz.
Program içerisinde gelen hazır objeler sizin için yeterli olmayabilir. Sweet Home 3D programı, üçüncü kişilerin çizmiş olduğu objeleri kullanmanıza imkan sağlamaktadır.
Sweet Home Hazır Blok Ekleme(Videolu Anlatım)
Sweet Home 3D Programını Türkçe Yapmak
Sweet Home 3D programı normalde İngilizce olarak gelmektedir. Bu programı Türkçe’ye çevirmek için geliştirilmiş dil paketleri mevcuttur. Aşağıdaki linkte üçüncü parti Türkçe dil paketini sizlerle paylaştık.
Sweet Home Türkçe Dil Paketi (Sayfanın altında)
Sweet Home Türkçe’ye Çevirme Videolu Anlatım
Sweet Home’u Tarayıcıda Kullanmak
Sweet Home 3D programı tarayıcıda olarak kullanılabilmektedir. Eğer bilgisayarınıza indirmeden önce deneme yapmak istiyorsanız bu özelliği kullanabilirsiniz. Online proje çizimi yapmak istiyorsanız aşağıdaki linkten erişim sağlayabilirsiniz.
3 Boyutlu Online Ev Çizim Programı : Planner5D
Planner5D tarayıcı üzerinde çalışan paket programdır. Bu program 3 boyutlu olarak basit ev ve bahçe çizimleri yapabilirsiniz. Oda şekillerini ve ölçülerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Program içerisinde ev için kapı, pencere, mobilya gibi elemanlar bulunmaktadır. Her elemandan ücretsiz olarak 2-3 tanesini kullanabilirsiniz.
Örneğin ücretsiz sürümde 3-4 çeşit pencere kullanabilirsiniz. Evin içerisine koltuk veya halı yerleştirmek isteyebilirsiniz. Ücretsiz sürümde 3 farklı halı veya koltuk kullanabilirsiniz. Diğer pencere modellerini kullanmak için premium sürüme geçmeniz gerekir. Ayrıca Planner5D sayesinde basit 2b ev çizimler yapabilirsiniz.
Bu program basit ev, ofis, bahçe planı çizmek için ideal bir paket programdır. Planner5D tarayıcı üzerinde çalışan kolay ev çizim programıdır. Tarayıcı üzerinde çalıştığı için kurulum yapmanıza gerek yoktur. Bu programı kullanarak basit mimari çizim işlerinizi görmek için bu programı deneyebilirsiniz.
Planner5D sürükle bırak yapabileceğiniz elemanlar
- Kapı, pencere
- Mobilya
- Çatı
- Havuz, bahçe
- Merdiven
- Elektrik malzemeleri, priz lamba vs.
- Garaj, yol, ağaç vs.
Planner5D ücretli mi?
Planner5d ücretsiz bir yazılım ancak tüm özellikleri kullanmak isterseniz ücret talep ediyor. Planner5D içerisinde onlarca çeşit mobilya, kapı, pencere gibi eleman barındırıyor. Ücretsiz kullanıcılar tüm çeşitlere erişemiyor. Örneğin 20 tane pencere modeli var, ücretsiz kullanıcılar bu modellerden sadece 3-4 çeşidini kullanabilir. Ücretsiz modeller de gayet işinizi görecektir. Örneğin yukarıdaki çizimi 5-10 dakikada ücretsiz elemanları kullanarak yaptım.
Evin şeklini, kat sayısını, pencerelerini vb. birçok elemanı yerleştirmek sizin elinizde.
iPad için 3 Boyutlu Çizim Programı: Shapr3D
Shapr3D iPad için geliştirilmiş 3B çizim programıdır. Eskiden sadece apple pencil kullanılarak çizim yapılmaktaydı. Yeni sürümlerde kalem olmadan da çizim yapmak mümkündür. iPad cihazınıza klavye ve mouse bağlayarak kullanabilirsiniz.
Shapr3D yazılımı ücretli mi?
Shapr3D programının ücretli ve ücretsiz olmak üzere toplamda 3 farklı sürümü mevcuttur. Ücretsiz sürümün özellikleri şöyledir:
- 2 adet çizim
- iPad, Mac ve Windows üzerinden erişim.
- Solidworks(sltprt), Autocad(dwg) ve resim dosyalarını import edebilirsiniz.
- Tüm 3B araçlarına erişim imkanı.
Örnek 2B Projeler
Firmamızın proje mutfak işi aldığı zaman mutfağın yerleşim projelerini çizip müşteriye vermektedir. Örnek birkaç projemiz için : [Endüstriyel Mutfak Projeleri]
CATI PUROJE
Freecad kullanabilirsiniz
bana indire bilecegim cizim programı lazım basit olması lazım
Listelediğimiz programlar sade ve kolay bir arayüze sahiptir. Çizmek istediğiniz projelerden bahsederseniz daha uygun bir program önerebilirim.
100 m2 köye çatı katlı ev yapmak istiyorum görsel olarak çizim yapmak istiyorum
Kroki çizimleri için hangi uygun olur (lay out hazırlamada 2 boyutlu olarak)
LibreCad kullanabilirsiniz
Tek katlı sıra dükkan krokisi çizmek için
LibreCad ve QCad kullanabilirsiniz
ben dekarasyon işi yapıyorum kus bakısı magazanın içindeki mobilyalar vs vs içi dolu bir magaza çizebilecegim kolay bir program warmı
Merhaba, istediğiniz işler için ücretsiz olarak aşağıdaki programları araştırabilirsiniz:
Master-Design Art-Shop X-Lite
Sweet Home 3D
Merhaba
Mekanik Proje çizmek için ücretsiz hangi programı önerirsiniz?
Öğrenci üyeliğiniz varsa Autocad yoksa Freecad deneyebilirsiniz
mobilya tasarımı ve mekan içi proje çizimi için hangisi uygun olur?
Freecad ve sketchup kullanabilirsiniz.
Okul ve güneş paneli akıllı tahta için çizim lazım
merhaba bi evin çatısını çelik olarak çizdim ama görsel olarak göstermem gerekiyor yani evin üzerine çelik çatıyı göstermek için hangi progragram uygun olur
Hangi programda çizdiniz? 2b mi 3b mi?
Ahşap bir kulübe çizmem gerekiyor . Kullanacağım kereste ve ahşap parçaların ölçülerini belirtip hangi parçadan ne kadar ihtiyacım olacağını belirleyebilmem gerek hangi programı kullanmamı tavsiye edersiniz ? İç mekanla alakalı herhangi bir şeye ihtiyacım yok sadece iskelet duvar ve çatı çizeceğim
Profesyonel olarak bu işi yapıyor olsaydınız Revit, sketchUp gibi programları önerebilirdim. Amatör kullanım için mobilyacıların kullandığı hazır paket programlar var. Pera, adeko vs. Bunlara bakın belki işinize yarar.
demircilik yapıyorum genelde bizden ara kat çatı yangın merdiveni gibi çizimler isteniyor hangi program daha uygun olur
3 Boyutlu merdiven ve çatı çizimleri için freecad’e bakabilirsiniz. Daha basit bir program istiyorsanız SketchUp ücretsiz sürümüne göz atabilirsiniz.
Merhabalar. Çizim hakkında hiç bilgim yok ama bi proje ödevinde akıllı bi ev sistemi yani ev olucak içerisinde dizaynı yapılacak gibi basit bir çizime ihtiyacım var. En kolay hangi programda bunu yapabilirim? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.
Merhaba, SketchUp veya SweetHome 3d işinizi görebilir. Programları indirmeden önce, iki programın da örnek çizim videolarını Youtube üzerinden biraz bakıp karar vermenizi öneririm.
Ben malzeme tasarımı yapacağım eşya elektronik malzeme vb bir sürü şey program önerir misiniz ücretsiz
Freecad öneririm