Plakalar ve levhalar halindeki sac malzemeler çeşitli aşamalardan geçerek çeşitli makine ve araçlara dönüşüyorlar. Bu işlemler sırasında kullanılan makinelere Sac İşleme Makineleri adı verilmektedir. Aşağıdaki videoda yaygın olarak kullanılan birkaç tane makineyi görebilirsiniz.
Bu makineleri basitçe sizlere tanıtmaya çalıştım. Makalenin devamında sac işleme makineleri nedir? sorusuna cevap bulabilirsiniz.
İçindekiler
Sac Makası
Makaslar sacı kesmek için kullanılan makinelerdir. Sac işlemenin birinci aşaması olan kesme işlemini yaparlar. Günümüzdeki makaslar hidrolik veya doğrudan elektrikli olarak çalışabilirler. Hatta küçük boyutlarda kesme yapmak için kollu makaslar da mevcuttur Büyük sac plakalarını kolayca kesmek için makas tercih edilir.
Hidrolik Presler
Sac levhalar kesildikten sonra şekil verilir. Bu şekil verme sırasında en çok kullanılan makineler sac presleridir. Pres sayesinde bükme, şekil verme, delme, hacim kazandırma gibi çok çeşitli formlar verilebilir. Yaptığı işleve göre çeşitli presler vardır. En yaygın bilinen pres çeşitleri şunlardır:
- Abkant pres : Genellikle sac bükme için kullanılan preslerdir. Günümüzde programlanabilen presler sayesinde seri imalata yönelik üretim daha da kolaylaştı.
- C pres : farklı kalıplar takılarak delme, hacim kazandırma, marka basma, hacim verme gibi çok çeşitli işlemler yapılabilir.
- Eksantrik pres(sallama pres) : Diğer presler gibi hidrolik değildir. Örneğin diğer preslerde hız ayarlanabilir. Giyotin preslerde gövde tek seferde inip kalkar. Günümüzde kullanımı pek yaygın değildir ancak aynı parçanın çok adet üretilmesinde tercih edilir.
Köşe Çıkarma Makinesi
Saca büküm yapılmadan önce çakışabilecek köşeler varsa çıkarılır. Bu sayede büküm esnasında çakışma ve bozulmaların önüne geçilir. Köşe çıkarma işini el makasları ile yapılabileceği gibi makinelerle de yapılabilir. İşte köşe çıkarma makinesi örnek resmi :
Lazer ve Plazma Tezgahı – Makinesi
Sac levhaların üzerine çeşitli delikler açılabilir. Ayrıca özel şekillerde kesim yapılabilir. Bir desen oluşturulmak istenebilir. İşte bu durumlarda devreye lazer ve plazme kesim giriyor. Bu tezgahlar sayesinde aklınıza gelen her şekli sacın üzerine çizebilirsiniz. İstediğiniz şekilde kesme yapabilirsiniz.
Lazer ve Plazma Farkı
Lazer kesim ve plazma kesim arasında bazı ufak farklılıklar vardır. Kaba malzeme kullanacaksanız bu farklılıklar çok önemli olmayabilir. Ancak hassas işlemeler yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Lazer kesim, daha hassas kesim yapar. Ortaya çıkan parça pürüzsüzdür. Kaliteli işçilik için lazer kesim avantajlıdır fakat maliyeti de plazmaya göre daha fazladır. Ayrıca lazer kesim daha yavaştır.
Plazma kesim, daha kaba malzemeler için idealdir. Hızlı ve daha ucuzdur.
Tabi sac işleme makineleri bunlarla sınırlı değil. Günümüzde gelişen teknolojilerle birçok yeni tezgah ve makine ile saclara şekil verilmektedir. Ancak piyasada en çok kullanılan makineleri olarak yukarıdaki makineleri sizler için derledik. Yorumlarınızı aşağıdaki yorum kutusundan yapabilirsiniz.
yıldırımabuzer03@gmail.com